Afspraak maken of een vraag? Bel 06-14380289

Laatste Nieuws

Game, set and match

sporten is gezond

Je weet waarschijnlijk al wel dat lichaamsbeweging goed voor je is, maar weet je wel hoe goed het precies is? Lichaamsbeweging kan alles verbeteren, van een beter humeur tot een gezonder leven, kom erachter hoe sporten je leven kan verbeteren.

Wil jij je beter voelen, meer energie hebben en misschien zelfs langer leven? Dan hoef je niet veel verder te kijken dan actief bezig zijn. De gezondheidsvoordelen van regelmatige lichaamsbeweging en fysiek bezig blijven zijn moeilijk te negeren. En de voordelen van lichaamsbeweging zijn voor bijna iedereen toegankelijk, ongeacht leeftijd, geslacht of uithoudingsvermogen. Heb je nog meer redenen nodig om te beginnen met sporten? Bekijk dan deze zes redenen waarom genoeg bewegen je leven kan verbeteren.

Gezondheidsvoordelen sporten / lichamelijk bewegen

Reden 1 – Lichaamsbeweging houdt het gewicht op pijl

Genoeg bewegen kan gewichtstoename helpen voorkomen en kan ook helpen bij gewichtsverlies. Tijdens het sporten verbrandt je calorieën. Hoe intensiever je bezig bent, hoe meer calorieën je verbrandt. Het is helemaal niet nodig om hele uren van de dag vrij te houden om de gezondheid op peil te houden of om gewicht te kunnen verliezen. Als je echt geen tijd hebt om te gaan sporten dan kun je ook gewoon fysiek bezig zijn, neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift.

Reden 2 – Lichaamsbeweging bestrijdt gezondheidsproblemen en ziekten

Maak jij je druk over hart- en vaatziekten? Hoop je een te hoge bloeddruk te kunnen voorkomen? Het maakt niet uit wat je huidige gewicht is, actief bezig zijn verhoogt de high-densitylipoproteïne (HDL), oftewel het "goede" cholesterol en vermindert ongezonde triglyceriden (slechte cholesterol). Hierdoor kan het bloed gemakkelijker door het lichaam stromen en dat vermindert het risico op hart-en vaatziekten. Regelmatige lichaamsbeweging helpt een breed scala aan gezondheidsproblemen te voorkomen waaronder de kans op een beroerte, diabetes type 2, depressie, bepaalde vormen van kanker, artritis en nog veel meer.

Reden 3 – Lichaamsbeweging verbetert het humeur

Heb je een emotionele opkikker nodig? Misschien moet je wat stoom afblazen na een stressvolle dag…. Een half uurtje in de sportschool bezig zijn of een stevige wandeling van 30 minuten maken kan hierbij helpen. Lichaamsbeweging stimuleert verschillende chemicaliën in de hersenen die de sporter gelukkiger maken en helpen ontspannen. Daarnaast worden mensen die regelmatig sporten ook positiever over hun eigen uiterlijk, dat kan het zelfvertrouwen stimuleren en het gevoel van eigenwaarde verbeteren.

Reden 4 – Lichaamsbeweging geeft energie

Raak je al buiten adem door de boodschappen te doen of als je bezig bent met het huishouden? Regelmatige lichamelijke activiteit kan de spierkracht verbeteren en het uithoudingsvermogen sterk vergroten. Lichaamsbeweging en fysieke bezig zijn zorgen ervoor dat zowel zuurstof als voedingsstoffen naar onze spierweefsels worden gebracht en helpen het cardiovasculaire systeem efficiënter te werken. Wanneer je hart en longen efficiënter werken heb je meer energie over om de gewone dagelijkse dingen te doen.

Reden 5 – Lichaamsbeweging stimuleert beter slapen

Heb jij moeite om in slaap te vallen? Heb je misschien moeite om in slaap te blijven? Regelmatig bewegen kan iemand helpen sneller in slaap vallen en helpt iemand ook dieper te slapen. Het enige wat je niet moet doen is vlak voor het slapen weer gaan sporten, anders is het mogelijk dat je teveel energie over hebt om in slaap te vallen.

Reden 6 – Lichaamsbeweging kan leuk zijn

Lichaamsbeweging en fysiek bezig blijven zijn leuke wijzen om de tijd door te brengen. Het geeft je de kans om te ontspannen, te genieten van de buitenlucht of gewoon bezig zijn met iets wat je gelukkig maakt. Lichaamsbeweging kan mensen ook helpen om samen met de familie of vrienden iets te doen in een leuke, sociale omgeving. Ga de wandelpaden niet uit de weg of meldt je aan bij een voetbalteam. Zoek iets waarvan je kunt genieten en begin gewoon.

Top 10 sport activiteiten voor optimale gezondheid

Natuurlijk is het mogelijk om elke dag de sportschool in te gaan en op die manier genoeg beweging te krijgen, maar misschien vind je het veel leuker om spelenderwijs actief te blijven. Regelmatig met een sport bezig geeft de voordelen van een trainingsprogramma, terwijl je gezellig bezig bent en veel plezier kunt hebben.

Voetbal – Wie kent het in Nederland niet? Tenzij je als keeper speelt of gewoon niet veel wilt lopen ben je tijdens het voetballen constant in beweging. Zeker voor middenvelders is het niet vreemd dat ze aan het einde van een wedstrijd meer dan zeven of acht kilometer hebben gelopen. Het is eigenlijk hardlopen en sprinten, maar voor veel mensen wel veel leuker.
Circuittraining – Probeer circuittraining als je snel calorieën wilt verbranden en toch ook nog spieren wilt kweken. Een type van deze training is constant wisselen tussen cardiovasculaire machines, vloer-apparatuur en krachttraining, en dat allemaal tijdens dezelfde sessie! Houd het tempo hoog en pauzeer niet te lang tussen de stations. Juist door niet lang uit te rusten is het mogelijk om snel een goede conditie te krijgen. Een andere populaire vorm van circuittraining die uit Amerika is over komen waaien is de Boot Camp training, waarin de deelnemers naast het high-impact cardiovasculaire werk ook bezig zijn met lunges, squats, zijwaartse bewegingen, pullups en pushups.
Squash – Hoewel squash spelers op hun hoede moeten zijn dat ze niet in het gezicht worden geraakt met het racket van de tegenstander, is squash een relatief veilig spel voor beginners. Het mooiste van squash is dat ervaren squash spelers meer dan 1000 calorieën per uur kunnen verbranden tijdens lange rally's en het constante sprinten naar alle hoeken van het veld. Flexibiliteit is een must voor squash succes en daarnaast is uithoudingsvermogen ook belangrijk. Squashen kan zowel iemands snelheid en onderlichaam versterken.
Tennis – Wanneer je squash vergelijkt met tennis dan merk je dat het een iets rustigere versie van bijna hetzelfde spel is. Een sport die je op bijna alle leeftijden kan doen met minder risico op letsel, een sport die je kan spelen op een rustig tempo. Tennis vereist de flexibiliteit, uithoudingsvermogen, spierkracht en snelle reflexen van squash, maar het is voor iedereen mogelijk om te beginnen met tennis. Volgens de Internationale Tennis Federatie verbrandt je met 30 minuten tennis meer calorieën dan tijdens het fietsen, op een roeimachine, of op de golfbaan. Het hardlopen, sprinten, serveren, en volleyen verlagen voor tennisspelers het risico op hart- en vaatziekten. De constante beweging bouwt spieren en houdt je flexibel. Je hebt de mogelijkheid om zowel binnen als buiten te spelen.
Roeien – Roeiers zijn in staat om kracht en uithoudingsvermogen op te bouwen zonder dat ze afhankelijk zijn van eventueel gevaarlijke gewichtsoefeningen zoals mensen die met gewichten bezig zijn. Voor degenen die geen toegang tot een boot hebben zijn de roeimachines die we bij veel sportscholen terugvinden een goed alternatief voor een full-body training die slanke, sterke spieren opbouwt. Hoewel je niet zoveel calorieën verbrandt als met squash blijft roeien een gezonde en beproefde activiteit voor mensen die snel fysiek fit willen worden.
Zwemmen – Je hoeft de meeste zwemmers op de Olympische Spelen maar te zien en dan weet je gelijk dat zwemmen goed is voor het lichaam. De grootste voordelen van zwemmen zijn de cardiovasculaire training en spieruithoudingsvermogen die het biedt. Vooral interval training kan zeer effectief zijn bij het bevorderen van gewichtsverlies en krachttraining. Zwem twee keer de lengte van het zwembad zo snel als je kunt, stop dan om op adem te komen, en herhaal dat een paar keer.
Fietsen – Fietsen is de koning van alle duursporten. Fietsen trekt vaak voormalige hardlopers die verder letsel aan gewrichten willen voorkomen maar toch ook hun spieruithoudingsvermogen willen behouden. Helaas train je bij fietsen geen flexibiliteit of het bovenlichaam. Hierdoor is het vaak nodig om toch nog iets anders te doen als je het hele lichaam wil trainen.
Hardlopen – Hardlopers verbranden veel calorieën. Hoe langer en verder je rent, hoe meer brandstof je verbruikt. Rennen traint echter het bovenlichaam niet en geeft weinig flexibiliteit. Stressfracturen, spierblessures en gewrichtsproblemen zijn een echt probleem, dus een goede warming up is erg belangrijk. Hardlopen en joggen zijn goedkoop en kunnen door bijna iedereen wordengedaan. Hardlopers komen vaak buiten, vaak zelfs dagelijks.Hierdoor hebben ze vaak geen vitamine D-deficiëntie (die we krijgen van de zon).
Klimmen – Klimmen biedt een indrukwekkend anaerobe ervaring, korte energie uitbarstingen, gevolgd door lange periodes van statische rust. De afwisseling bouwt lange, slanke spieren die niet zo groot worden als de spieren die mensen krijgen door gewichtheffen. Een nadeel aan klimmen is dat het uitsluitend anaeroob is, het doet dus niet veel voor het hart.
Boksen – Door de boksring heen dansen is een aanzienlijke cardiovasculaire training terwijl het spieruithoudingsvermogen en de kracht die nodig is om te stoten voorziet in een totale, full-body training. Als je nog net iets extra’s wilt probeer dan een kickboksentraining.

bron: optimalegezondheid.com

Winter tennis op gravel

winter tennis

Hoe gaat het eigenlijk te werk tennissen op gravel in de winter? In de winter periode en op bevroren banen kan prima gespeeld worden maar na vorst komt er dooi en die gooit 'roet in het eten'. In het winterseizoen 2016/2017 zijn er ruim 300 winterleden. Op alle ochtenden, middagen en avonden worden er lessen gegeven en alle winterleden mogen vrij spelen. De banen worden dus ook in het winterseizoen onderhouden. Alleen bij regen/sneeuw of dooi kan er niet worden gespeeld. In het winterseizoen geven wij 15 weken training voor jeugd en volwassenen. Hoe gaat het bij dooi in z'n werking:

Fase1: Ontdooien van de toplaag en ondergrond
De banen houden water vast en dat water gaat ontdooien. In de eerste dagen van de dooi is de toplaag wel al zacht, maar de ondergrond is nog bevroren. Bij verdere dooi komen de banen onder water te staan. Dat is het teken dat ook de ondergrond is ontdooid. De banen zijn dan heel erg zacht, je zakt er met je schoenen in weg.

Fase2: Het drogen van de banen
De banen moeten drogen voorafgaand aan de volgende fase en dat gaat in de winter niet zo snel. Na de dooi is de baan heel zompig en dat verandert langzaam in een baan waar je wel in wegzakt naar de fase dat je geen water in je voetstap omhoog ziet komen. Deze fase is afhankelijk van het weer, zon, wind, nachtvorst, en kan een paar dagen duren.

Fase3: Walsen van de banen
Door het spelen op de banen zonder te walsen kunnen de banen flink beschadigen. De gravel blijft als het ware onder je schoenen plakken. De bal zakt in het gravel weg en stuitert nauwelijks. Door het vriezen en dooien wordt de toplaag poreus en moeten de banen opnieuw verdicht worden. Het walsen is een klus die door de groundsman wordt uitgevoerd en dat kan een dag in beslag nemen. Als de banen voldoende droog en verdicht zijn , kan er weer gespeeld worden.

Proefles

jeugd

 

Ik neem je mee...

Misschien ben je nog nooit op Tennispark Brederode geweest maar het is het mooiste Tennispark van de omgeving en een gezellige club met leuke mensen.

We hebben liefde voor het tennisspel en willen graag dat iedereen zich bij ons 'thuis' voelt.

Kom gerust een keertje langs! Je kunt ons leren kennen door mee te doen met een kennis of vriendje in een proefles. Dit kan in de week van 3 t/m 7 oktober 2016 op Tennispark Brederode. Ervaar zelf hoe verslavend leuk het is!

→ Gratis leenracket
→ Gratis proefles
→ Locatie: Tennispark Brederode in Santpoort-zuid of de Gymzaal van de parnassia school in Santpoort-Noord!

Je kan mee doen op:
Jeugd    BLAUW       3, 4 en 5 jaar       woensdag in de gymzaal     van 13.00-14.00 uur
Jeugd    ROOD-1e jaars(5/6 jaar)         woensdag in de gymzaal     van 14.00-15.00 uur
Jeugd    ROOD2+3    6 en 7 jaar           maandag en vrijdag             van 15.45-16.45 uur
Jeugd    ORANJE      8 en 9 jaar           ma, di, woe, do, vrij              van 16.45-17.45 uur
Jeugd    GROEN       9 en 10 jaar         ma, di, woe, do, vrij              van 16.45-17.45 uur
Jeugd    GROEN       11 en 12 jaar       ma, di, woe, do, vrij              van 17.45-18.45 uur
Jeugd    GEEL           12 t/m 17 jaar      ma, di, woe, do, vrij              van 17.45-18.45 uur

.... Ga je mee??

Schrijf je in via onderstaand inschrijfformulier of neem contact met ons op: Bernard Jonkman 06 - 14380289

Ik zou kunnen spelen op:
Een moment geduld aub.

Winter tennislidmaatschap Tennispark Brederode

winter tennis

Winter tennis lidmaatschap op Tennispark Brederode

Het is mogelijk om een winter tennis lidmaatschap te nemen op Tennispark Brederode. Gedurende de maanden november t/m februari is het mogelijk om buiten op gravel te spelen voor maar 45 euro, voor zomer clubleden is het 27 euro. Je kan onbeperkt elke dag vrij spelen gedurende de maanden november t/m februari. Afgelopen jaren kon er t/m februari buiten getennist worden.

De verlichting gaat gedurende deze maanden aan. Op welke 2/3 vaste avonden dat gaat worden is nog niet bekend. Bij nachtvorst gaat het vocht in de gravelbaan bevriezen. Zodra de banen bevroren zijn zet het uit. De lijnen zullen dan omhoog komen en de baan modderig worden bij het ontdooien overdag. Op die momenten kan er niet worden getennist.

Aanmelden voor het winter tennis lidmaatschap op Tennispark Brederode kan bij Cécil via het tennispark: Info@tennisparkbrederode.nl

In deze periode is het ook mogelijk om privé lessen en groepstrainingen te boeken tegen een voordelig tarief. Vraag ons naar de mogelijkheden: bernard@tennisschooljonkman.nl

Inschrijving winter 2015-2016 geopend

Op de website van Tennisschool Jonkman kunt u zich inschrijven voor de leerzame en plezierige tennislessen voor in het winterseizoen. Bent u alleen of met meerderen? Wij proberen u in te delen in een passende les groep. In het menu tennislessen vind u alle informatie over de trainingen op Ruïne van Brederode, Fablo tennishal en Kennemer Sportcenter. Tennisles voor de regio Haarlem, Bloemendaal, Santpoort en Velsen.

Nieuwe jeugdtrainingspakketten met buiten trainingen:

Voor elke leeftijd, nivo en ambitie hebben wij een ideaal trainingspakket. De 3-5 jarigen spelen op woensdag middag. (5) 6-7 jaar nivo rood (mini tennis) spelen op maandag en/of vrijdag middag. Ben je 8 jaar of ouder dan kan je een trainingspakket kiezen of een los trainingsonderdeel.  Dit winterseizoen bieden we als extra mogelijkheid buiten trainingen op Ruïne van Brederode. Deze buiten training zijn 80 minuten per week. I.c.m. een trainingspakket ontvang je een aantrekkelijke korting op deze trainingen!

Meer informatie:

In het boven menu hebben we geprobeerd alle lessen en informatie zo duidelijk mogelijk neer te zetten. Wellicht dat er toch nog vragen zijn. Wilt u meer informatie over de tennisles of opent de website op uw computer niet goed? U kunt vrijblijvend informatie aanvragen per mail naar bernard@tennisschooljonkman.nl of bel 06-14380289