Winter tennis op gravel

winter tennis

Hoe gaat het eigenlijk te werk tennissen op gravel in de winter? In de winter periode en op bevroren banen kan prima gespeeld worden maar na vorst komt er dooi en die gooit ‘roet in het eten’. In het winterseizoen 2020/2021 zijn er ruim 300 winterleden. Op alle ochtenden, middagen en avonden worden er lessen gegeven en alle winterleden mogen vrij spelen. De banen worden dus ook in het winterseizoen onderhouden. Alleen bij regen/sneeuw of dooi kan er niet worden gespeeld. In het winterseizoen geven wij 15 weken training voor jeugd en volwassenen. Hoe gaat het bij dooi in z’n werking:

Fase1: Ontdooien van de toplaag en ondergrond
De banen houden water vast en dat water gaat ontdooien. In de eerste dagen van de dooi is de toplaag wel al zacht, maar de ondergrond is nog bevroren. Bij verdere dooi komen de banen onder water te staan. Dat is het teken dat ook de ondergrond is ontdooid. De banen zijn dan heel erg zacht, je zakt er met je schoenen in weg.

Fase2: Het drogen van de banen
De banen moeten drogen voorafgaand aan de volgende fase en dat gaat in de winter niet zo snel. Na de dooi is de baan heel zompig en dat verandert langzaam in een baan waar je wel in wegzakt naar de fase dat je geen water in je voetstap omhoog ziet komen. Deze fase is afhankelijk van het weer, zon, wind, nachtvorst, en kan een paar dagen duren.

Fase3: Walsen van de banen
Door het spelen op de banen zonder te walsen kunnen de banen flink beschadigen. De gravel blijft als het ware onder je schoenen plakken. De bal zakt in het gravel weg en stuitert nauwelijks. Door het vriezen en dooien wordt de toplaag poreus en moeten de banen opnieuw verdicht worden. Het walsen is een klus die door de groundsman wordt uitgevoerd en dat kan een dag in beslag nemen. Als de banen voldoende droog en verdicht zijn , kan er weer gespeeld worden.