jeugd coördinatie

Het ontwikkelen van coördinatie en conditie is cruciaal voor jeugdspelers om hun tennisvaardigheden te verbeteren en blessures te voorkomen. Hier zijn enkele strategieën die we hanteren voor het aanleren van coördinatie en conditie:

Coördinatie:

1. Multidimensionale Oefeningen:

   – We integreren oefeningen die verschillende bewegingsrichtingen vereisen, zoals zijwaarts bewegen, kruisstappen en diagonale bewegingen.

   – We voegen tennisgerichte coördinatieoefeningen toe, zoals voetenwerkdrills met een focus op snelle richtingsveranderingen.

2. Balans- en Stabiliteitstraining:

   – We werken aan het verbeteren van balans en stabiliteit met behulp van specifieke oefeningen, zoals één been staan, planken en stabiliteitsoefeningen op een bosu-bal.

   – We combineren balansoefeningen met tennisgerelateerde bewegingen om de relevantie te vergroten.

3. Agility Drills:

   – We implementeren agility drills met kegelrondes, ladder oefeningen en snelle voetenwerkdrills.

   – Deze oefeningen passen we aan op tennisbewegingen om de wendbaarheid op de baan te verbeteren.

Conditie:

1. Aërobe Training:

   – We voeren duurtraining uit om het uithoudingsvermogen te vergroten. Dit kan ook onder meer hardlopen, fietsen of zwemmen omvatten.

   – We integreren tennisgerichte aërobe activiteiten, zoals intervaltraining met sprints en rustperiodes.

2. Intervaltraining:

   – We implementeren intervaltraining om zowel het uithoudingsvermogen als de snelheid te ontwikkelen. Bijvoorbeeld, korte intensieve sprints gevolgd door herstelperiodes.

   – We passen tennisgerelateerde intervaloefeningen toe, zoals het simuleren van rally’s met korte explosieve bewegingen.

3. Krachttraining:

   – We integreen krachttraining om de spieren te versterken en blessures te voorkomen.

   – Er is focus op specifieke spiergroepen die relevant zijn voor tennisslagen en bewegingen, zoals de benen, core en schouders.

4. Flexibiliteit en Mobiliteit:

   – We werken aan flexibiliteit en mobiliteit om het risico op blessures te verminderen. Voer regelmatig stretching en yoga-oefeningen uit.

   – We richten je op specifieke spiergroepen die vaak worden gebruikt tijdens tennis, zoals de heupen en schouders.

Door regelmatig aandacht te besteden aan coördinatie- en conditietraining, kunnen jeugdspelers niet alleen hun fysieke prestaties verbeteren, maar ook hun algehele tennisvaardigheden versterken. Het is belangrijk om deze trainingen geleidelijk en op een leeftijds- en niveau-aangepaste manier te introduceren.