Spreekbeurt over Tennis

Tennis is een bekende sport die met een racket gespeeld wordt en een tennisbal. Het is een bekende sport waar veel over te vertellen valt. Het is dus geen gek idee voor een spreekbeurt: tennis. Is het je hobby of je sport? Of weet je er veel over? Hou dan je spreekbeurt erover!

De geschiedenis van tennis
Tennis is een balspel. Balspelen bestaan al heel lang. In de 11e eeuw werd in Frankrijk al een balspel gespeeld. Ze noemden dit spel ‘Jeu de Paume’. Wist je trouwens dat dit spel nog steeds wordt gespeeld? Het is een soort kaatsspel, waarbij een bal met de palm van de hand geslagen wordt. Het spel werd in de 11e eeuw alleen door rijke mensen gespeeld. Dit veranderde in de 14e eeuw. Al snel werd de sport erg populair. Uiteindelijk groeide dit balspel uit tot het tennis zoals het nu wordt gespeeld.

De naam tennis komt van het Franse woord ‘tenez’. Dat betekent: ‘daar komt-ie’. Veel spelers riepen ‘tenez’ bij het opslaan van de bal.
Tennis

Hoewel de bal bij tennis een stuk kleiner is, dan bijvoorbeeld de voetbal of de basketbal, is tennis ook een balsport. Tennis wordt meestal gespeeld in tweetallen (1 tegen 1) of in viertallen (2 tegen 2). Natuurlijk kan de sport ook alleen beoefend worden tegen bijvoorbeeld een tennismuur of in andere aantallen, maar in wedstrijdvorm wordt het altijd in tweetallen of in viertallen gespeeld.
Slagen bij tennis

Tennis wordt met een tennisracket in de hand gespeeld. De meeste mensen houden het tennisracket in de rechterhand, maar een enkeling houdt het in de linkerhand (meestal de linkshandigen). Bij tennis zijn er verschillende slagtechnieken waarmee de bal geslagen kan worden. Dit zijn:
Serveren: de bal wordt omhoog gegooid met de ene hand en met de andere hand met daarin het racket wordt de bal weggeslagen.
Forehand: de handpalm met daarin het racket is naar voren gericht en wordt geslagen vanuit de kant van de speelhand.
Backhand: de handpalm met daarin het racket is naar achteren gericht en wordt geslagen vanuit de andere kant van het lichaam.
Smash: een bal die hoog gespeeld wordt, wordt naar beneden teruggeslagen, zonder dat de bal tussendoor de grond raakt.
Volley: een korte bal die meteen in de forehand of in de backhand wordt teruggespeeld. Deze techniek is te gebruiken vlakbij het net.
Ace: de bal wordt geserveerd, maar de tegenstander raakt het niet.

Puntentelling
De puntentelling bij tennis is als volgt: 15, 30, 40, game. Degene die 40 heeft en daarna weer wint, heeft een game. Wanneer twee tegenstanders gelijk oplopen en het wordt 40-40, dit wordt ook wel deuce genoemd. Als degene die moet serveren dan een punt maakt, dan is het ‘voordeel’, wanneer degene echter een punt verliest dan is het ‘nadeel’. Als degene die voordeel heeft of degene die nadeel heeft daarna een punt maakt, dan heeft degene een game. Om een game te winnen, moet er altijd een verschil zijn van twee punten.
Zes gewonnen games vormen samen één set, maar er moet altijd een verschil van twee games zijn. Het moet dus 4-6 staan of 5-7 of zelfs 6-8. Wanneer er te weinig tijd is, wordt er vaak een tie-break gespeeld. Hierbij hoeft er geen verschil te zijn van twee games, maar is degene die wint de winnaar van de set.

Benodigdheden bij tennis
De twee belangrijkste benodigdheden die nodig zijn bij tennis, zijn een tennisracket en een tennisbal. De tennisbal is meestal geel en de tennisracket is er in verschillende maten. Er zijn tennisrackets voor kleineren en voor groteren. Om erachter te komen of het tennisracket bij je past, kun je het handvat in je hand houden waarmee je speelt. De bovenkant van je racket moet dan bij je enkels komen.
Verder is een tennisbaan met een net en de juiste lijnen nodig, wanneer je wedstrijden speelt. Ook tenniskleding en speciale tennisschoenen zijn nodig. Mannen spelen vaak in een korte broek met een polo aan, vrouwen meestal in een rokje. Maar er kan natuurlijk ook gespeeld worden in een lange broek en met een vest. Tennisschoenen zijn ook belangrijk, maar de onderzool van de schoenen is afhankelijk van de ondergrond van de tennisbaan. Er kan op gras gespeeld worden, op gravel, beton, maar er zijn ook andere ondergronden.

Tips voor bij je spreekbeurt tennis
Neem een tennisracket mee, een tennisbal en een tennisoutfit. Laat dit zien tijdens je spreekbeurt tennis en vertel erover.
Vertel over de spelregels bij tennis.
Laat een stukje zien uit een tenniswedstrijd zien.
Geef een demonstratie van de verschillende slagen bij tennis: forehand, backhand, smash.

Bekijk de website van de knltb voor meer info: http://www.knltb.nl/spreekbeurt