Media NRT** Jonkman Open

 —————————————————————————-

http://www.haarlemditweekend.nl/nieuws/419616-tennistoernooi-voor-aanstormend-talent

—————————————————————————-

—————————————————-PERSBERICHT—————-

Tim van Terheijden lijstaanvoerder bij TotZiens Promotions Tennistoernooi

Sterke bezetting bij toernooi voor aanstormend talent

Santpoort, 10 februari 2012

Van 26 februari t/m 4 maart organiseert Tennisschool Jonkman inmiddels voor de vierde keer het Nationaal Ranglijst tennistoernooi in het Kennemer Sportcenter in Haarlem (naast de ijsbaan). Het toernooi biedt spelers de kans hun plaats op de Nederlandse ranglijst te verbeteren. Tim van Terheijden, nummer 14 van Nederland, is de lijstaanvoerder van het TotZiens Promotions Tennistoernooi.

 

Voor de vierde maal voorziet toernooidirecteur Bernard Jonkman de regio Haarlem van een Nationaal Ranglijst tennistoernooi (NRt-toernooi) voor wedstrijdspelers, met een totaal prijzengeld van 3450 euro. De meeste spelers komen echter niet voor de euro’s maar om punten te verdienen op de Nederlandse ranglijst. Met hulp van de sponsoren is het weer gelukt om dit tennisevenement in Haarlem te organiseren. Het internetbedrijf Totziens Promotions.nl is dit seizoen de naamsponsor van dit spectaculaire tennisevenement.

 

“Het toernooi past goed bij Sportstad Haarlem, waar elk jaar vele grote sportevenementen zijn. Denk maar aan de basketbalweek, de korfbalweek en de honkbalweek. Waar het Haarlem nog aan ontbrak was een sterk tennistoernooi. Inmiddels mag het NRT-Tennistoernooi als het sterkste tennisevenement gezien worden van Haarlem en omstreken. En volgend jaar willen we het toernooi uitbreiden met een jeugdtoernooi”, aldus Bernard Jonkman.

 

Een NRt -toernooi is een toernooi op het hoogste niveau voor aankomende Nederlandse toppers uit het hele land. Dit jaar doen er meer niveau 2-spelers mee dan bij de vorige edities. Jonkman: “Ik verwacht mooie tennispartijen te zien, met hoog tempo, veel aces, onmogelijke slagen en veel tennisstrijd.“

Alle wedstrijden worden overdag gespeeld tussen ongeveer 10.30 -17.00 uur; de toegang is gratis. In het finaleweekend op zaterdag 3 en zondag 4 maart is er voor de toeschouwers een speciaal supportersterras om de finales nog beter te kunnen zien.

 

Speelschema

Het toernooi start op zondag 26 februari met de kwalificatie heren enkel en op maandag 27 februari met de kwalificatie dames enkel. Vanaf zondag 26 februari zijn op www.tennisschooljonkman.nl de eerste schema’s en uitslagen van de kwalificatieronde te zien. Het hoofdtoernooi start op woensdag 29 februari. De finales zijn op zondag 4 maart.

Kijk op www.tennisschooljonkman.nl voor meer informatie over het tennistoernooi, het wedstrijdschema en de dagplanning.

 

kevingriek11.jpg

 Winnaar Heren enkel finale 2011 Kevin Griekspoor

—————————————————-PERSBERICHT—————————————————–

Santpoort, 16 februari 2011

Remi Groenendaal titel verdediger bij Jonkman Tennis Toernooi

Voor de derde keer organiseert Bernard Jonkman van de gelijknamige Tennisschool het Nationaal Ranglijst tennistoernooi in het Kennemer Sportcenter te Haarlem (naast de IJsbaan) van 19 t/m 27 februari.  Remi Groenendaal, nummer 20 van Nederland,  is de titel verdediger en zal moeten proberen 31 collega tennissers in het afvalschema achter zich te houden.

Voor de derde maal voorziet de toernooi directeur, Bernard Jonkman, de regio Haarlem  van een uniek Nationaal Ranglijst tennistoernooi (NRt-toernooi) voor wedstrijdspelers. Veel sport evenementen vinden geen doorgang meer door financiële problemen. Eind december leek het erop of we voor de derde editie niet genoeg financiële middelen hadden maar uiteindelijk is het ons gelukt met hulp van een aantal sponsoren waardoor het evenement toch door kan gaan. Het totale prijzengeld voor het tennisevenement is 3450 euro. De meeste spelers komen niet voor de euro’s maar om punten te verdienen op de Nederlandse ranglijst.

“Het is mooi voor Sportstad Haarlem waarbij er vele grote sportevenementen zijn: basketbalweek, korfbalweek, honkbal en voetbal. Het ontbrak in Haarlem nog aan een sterk tennistoernooi. Mijn droom was om Tennis ook in dit rijtje te laten plaats nemen. Dit was in 2009 en 2010 gelukt met de eerste twee edities en gelukkig dit jaar weer. We hopen dit toernooi volgend jaar uit te breiden met de recreatieve onderdelen en een jeugdtoernooi”, aldus Bernard Jonkman.

Een NRt -toernooi is een toernooi voor aankomende Nederlandse toppers. Er zullen wedstrijden worden gespeeld door deelnemers uit het hele land op het hoogste niveau. Inmiddels doen er meer niveau 2-spelers mee als de vorige editie. Er zullen mooie tennispartijen te zien zijn, hoog tempo, veel aces, onmogelijke slagen en veel tennisstrijd. Alle wedstrijden worden overdag gespeeld en zijn voor toeschouwers gratis te bezichtigen. In het finale weekend op zaterdag 26 en zondag 27 februari zal er voor de toeschouwers een supporters terras worden opgebouwd om de finales nog beter te kunnen zien. Alle wedstrijden zijn overdag tussen ongeveer 10.30 -17.00 uur.

Kijk op http://www.tennisschooljonkman.nl/ voor meer informatie over het tennistoernooi, wedstrijdschema en dagplanning. Vanaf 19 februari zijn er de eerste schema’s en uitslagen te zien.

—————————————————————————————————————————-

Bericht alsnog doorgang Haarlems A-toernooi tennis t.b.v. Haarlems Dagblad van 08-01-2011

Bericht van Peter Klein:

Regiotennissers krijgen alsnog hun A-toernooi

tennis – De regionale tennistop kan zich deze winter alsnog meten in een Nationaal Ranglijst toernooi. Vrijwel direct nadat toernooiorganisator Bernard Jonkman in deze krant het trieste bericht moest laten opnemen dat hij de financiering van zijn derde A-toernooi niet rond kreeg, meldde zich een nieuwe ondersteuner. ,,Het bedrijf SRO dat het beheer van onze speelplaats, het Kennemer Sportcentrum, verzorgt, vond dat het toernooi wel doorgang moest hebben”, vertelde een verheugde Jonkman nadat donderdag de onderhandelingen positief afgerond waren. ,,Zij stelden mij voor één jaar financieel in staat het toernooi toch te verspelen. Daar ben ik graag op ingegaan. Het geeft mij vooral de tijd het evenement in 2012 financieel gezond en wellicht met de nodige extra onderdelen op te zetten.”

,,We hebben de aanmelding van het toernooi in Haarlem binnen”, meldde Pieter van Es, de manager toernooien, evenementen en speelsterkte van KNLTB gisteren. ,,We hebben het toernooi direct weer op de kalender geplaatst en gaan vanwege het late tijdstip ook vanuit de bond de spelers en speelster benaderen alsnog in te schrijven. De KNLTB is blij dat er toch een oplossing is gevonden. In de week van 21 tot en met 27 februari stond anders geen enkel toernooi gepland.” Organisator Jonkman kreeg tevens toestemming om de kwalificaties in het weekeinde voorafgaand aan de officiële toernooiweek te verspelen, waardoor de regiotoppers geen tot weinig belemmering hebben om mee te strijden.

Tekst aflassen twee Haarlemse A-toernooien tennis t.b.v. Haarlems Dagblad van ??-??-20??

Financiële dekking vormt het struikelblok voor organisatoren Bernard Jonkman en Dick Suyk

Regiotennissers verstoken van Haarlemse ranglijsttoernooien

door Peter Klein

Haarlem/Zandvoort – De Haarlemse tennisregio blijft dit jaar verstoken van haar twee Nationale Ranglijsttoernooien. Zowel toernooidirecteur Bernard Jonkman van het in februari verspeelde A-toernooi in het Kennemer Sportcentrum, als Dick Suyk en zijn medewedstrijdleider Hans Schmidt van het evenement in juni bij TC Zandvoort deelden met Kerstmis mee hun toernooi van de kalender te hebben moeten schrappen.

Vooral het A-toernooi van Jonkman tennisschool voorzag in een behoefte. De winterkalender omvat in Nederland sowieso, en zeker in de eerste drie maanden van het jaar, al veel te weinig toernooien. Twee jaar geleden durfde de voorman van de gelijknamige opleiding de sprong in het diepe aan. Zijn visie, dat het op prestatief vlak het maar magere Haarlemse tennis nieuwe impulsen nodig had, werd reeds bij zijn debuuttoernooi bevestigd. Met de nummer 14 van de nationale ranglijst, Bibiane Schoofs, en de eerste titel in een A-toernooi van de jonge Omar van Welzenis, kreeg Jonkman ook nog eens opmerkelijke winnaars.

De tweede editie in februari 2010 kreeg opnieuw twee coryfeeën als winnaars. Haarlemse Kim Kilsdonk, in die tijd met Daniëlle Harmsen regerend nationaal dubbelspelkampioene, bleek ook in de één tegen één goed uit de voeten te kunnen. Bij de mannen gebruikte Remi Groenendaal het A-toernooi als opstapje naar zijn internationale reizen. Voor Jonkman was het dus stevig balen, dat hij zijn succesformule in 2011 niet voort kon zetten. ,,Inderdaad ontzettend balen”, zegt de Santpoortse tennisschoolhouder. ,,Ik had mijzelf tot de Kerst de tijd gegeven om een sponsor te vinden. Maar die belangstelling was er niet. Daardoor kon ik de financiering van het toernooi ook niet rond krijgen.”

,,Niet leuk voor mij, maar vooral triest voor het Kennemer Sportcentrum”, vervolgt Jonkman. ,,Twee jaar lang heb ik van hen alle steun en medewerking gekregen. Indoortennis is vanwege de baanhuur een dure sport, maar zij waren heel soepel. De bijkomende kosten, zoals voor de functionarissen van de KNLTB, en ook de verhoging van het prijzengeld hebben duidelijk meegespeeld bij mijn besluit. Voor die kosten is amper een sponsor te vinden, zeker als de kwaliteit er niet beter van wordt. Ik had al mooie namen als winnaars. En het is vervelend voor de regionale toppers, want die hoefden nu eens niet ver te reizen. Alleen daarom kijk ik of ik volgend jaar toch weer terug kan komen. En bezin ik mij of ik wellicht een toernooi moet organiseren, categorie 3 of jeugd. De kosten zijn daar niet zo hoog van.”

Haarlems tweede A-toernooi, bij TC Zandvoort, is ook van de kalender gehaald, waardoor de tennisregio is teruggekeerd naar het aantal van 2008: nul. ,,Vorig jaar zijn we gepromoveerd naar de eredivisie”, verklaart Suyk het besluit om bij de club waar Schmidt en hij trainers en coaches zijn, met het Nationaal Ranglijsttoernooi te stoppen. ,,Met de eredivisie zijn heel veel meer kosten gemoeid, ondanks het feit dat we toch vrijwel met hetzelfde team blijven spelen. Marcus Hilpert, de tweeling Kevin en Scott Griekspoor en Cindy Burger keren terug. We zullen een sterke buitenlandse speelster moeten aantrekken om niet bij voorbaat elk duel te verliezen. De 7000 euro die zo’n A-toernooi aan prijzengeld kost, kunnen we beter aan de verbeterde opzet van ons eredivisieteam en voor het aantrekken van meer publiek besteden.”

Tekst Ranglijst tennistoernooien in Haarlem ten behoeve van. HD van 20-12-2008

Tennisschool Bernard Jonkman voorziet regio van unieke speelmogelijkheid

Nieuw ranglijsttoernooi in Haarlem

door Peter Klein
Haarlem – Dit winterseizoen neemt Bernard Jonkman dan toch de gedurfde stap. Tussen zaterdag 14 en zondag 22 februari 2009 voorzien de Santpoorter en zijn medewerkers bij zijn gelijknamige tennisschool de Haarlemse regio van een unieke mogelijkheid tot wedstrijden spelen in de wintermaanden.

Aan het begin van dit jaar was er al even sprake van de start van een zogeheten Nationaal Ranglijst toernooi op de tennisbanen in de Kennemer Sporthal, waar Jonkman een flink deel van zijn tennislessen en trainingen verzorgt. ,,In de Krokusvakantie maakt het CIOS geen gebruik van de tennisbanen’’, licht de nog steeds een van Haarlems sterkste tennissers toe. ,,Afgelopen winter heb ik al gesprekken met de directie van de hal gevoerd. Maar aan zo’n nieuw evenement zit veel organisatie en zijn er toch aanzienlijke kosten. Ik had het wel gewild, maar het kwam toen te vroeg.’’
Jonkmans drive een NRt van de grond te trekken spruit voort uit zijn eigen activiteiten als wedstrijdspeler. Enkele jaren terug boekte de tennisleraar van LTC Ruïne van Brederode een voor Haarlem ludiek record. Hij won vier categorie 3 toernooien, de hoogste speelsterkte in de regio, op rij en tooide zijn palmares met de IJmondse Masters-kroon. De stap naar het hogere niveau beviel hem goed. In de vakantieperiodes van zijn tennislessen deed de Santpoorter een aantal ranglijsttoernooien aan en niet zonder succes.
Afgelopen zomerseizoen bereikte de toernooideelname op het hoogste regionale niveau in Haarlem een dieptepunt. De 30-jarige tennisliefhebber Jonkman zag het met lede ogen aan. ,,Met dit nieuwe ranglijsttoernooi wil ik de regiospelers stimuleren weer meer toernooien te gaan spelen. Het hoofdtoernooi zullen de meesten niet halen, maar ik beschik over een flink aantal wildcards en heb veel ruimte in de kwalificaties. Speelsters en spelers uit de regio krijgen bij mijn toernooi voorrang.’’
Drukke tijden voor Jonkman. ,,Er komt inderdaad heel veel bij kijken. De inschrijving loopt via de KNLTB, de aanvragen voor de wildcards lopen via mij. Het prijzengeld bedraagt in totaal 2350 euro. Dat zal gedeeltelijk door sponsors beschikbaar gesteld moeten worden. Ik ben blij, dat er in de regio belangstelling is mijn toernooi te ondersteunen. En je moet ook regelingen treffen voor de wedstrijdleiding en de scheidsrechters regelen en alles wat daarbij weer komt kijken. Kost veel tijd, maar Haarlem verdient weer een A-toernooi.’’
Het tennisschool Jonkman open wordt niet het eerste Nationaal Ranglijst toernooi in de regio Haarlem. In de negentiger jaren beschikte de Haarlemse Tennis Week, die traditioneel met kerstmis wordt gespeeld ook over een A-afdeling. De inmiddels met internationaal toptennis gestopte Dennis van Scheppingen en Maaike Koutstaal waren toen de eerste winnaars. ,,We hadden graag een NRt aan de Week toegevoegd’’, vertelt Jan-Willem Vermeer die met zijn toernooiprogramma PlanMySport het kerstevenement zowel in de negentiger jaren als bij de herstart zeven jaar geleden gestalte gaf. ,,Maar van de KNLTB kregen we geen toestemming, omdat er in die periode al drie evenementen zijn.’’
Dit jaar vindt de Haarlemse Week van 19 tot en met 28 december plaats in Tenniscentrum Nieuwe Brug in Vijfhuizen. ,,De inschrijving loopt prima’’, stelt Vermeer vast. ,,Afgelopen seizoen hadden we in de hoogste categorie en zeker bij de vrouwen een magere deelname. Maar dit jaar ziet het er anders uit. Het zal nog sneller vol zijn dan afgelopen jaar, want ook toen sloot de inschrijving vroeger.’’
Hans Joosten moet lachen als hij de vraag gesteld krijgt, of tenniscentrum De Wildenhorst in Badhoevedorp aan het traditionele Nieuwjaarstoernooi niet een ranglijsttoernooi zou moeten toevoegen. ,,Vorig jaar zaten we tot de nok toe vol en speelden we van ’s ochtends tot ’s avonds. Bij de mannen hadden we een schema van 64 en waren we veruit het grootste en sterkste toernooi van Nederland. Dat halen de meeste zomertoernooien niet eens. Ook dit seizoen loopt het storm. Wij veranderen niets, je gaat een succesproduct toch niet veranderen.’’ Het toernooi vindt van 27 december 2008 tot en met zondag 4 januari 2009 plaats.

Voorbeschouwing Nationaal Ranglijst toernooi Jonkman t.b.v. Haarlems Dagblad 13-02-2009

Merlenhove-tennisster Ilona Rolloos krijgt wildcard van toernooidirecteur Bernard Jonkman

Bart van Kampen kansrijk bij nieuw A-toernooi

door Peter Klein
Haarlem – Voor beiden voorziet het nieuwe indoor Nationaal Ranglijst toernooi van tennisschool Jonkman, dat vanaf zondag tot en met volgende week zondag op de zes tennisbanen in de Haarlemse Kennemer Sporthal wordt verspeeld, in een behoefte. Bart van Kampen behoort tot de geplaatste spelers en kan in eigen regio laten zien, dat zijn opmars tot binnen de Nederlandse top-100 geen toeval is. Ilona Rolloos lijkt ‘Haarlem’ ontgroeit, maar vindt dank zij de haar toegekende eerste wildcard voor het A-toernooi nieuwe uitdagingen voor haar tennisloopbaan.

Haarlems Master werd Bart van Kampen aan het eind van afgelopen seizoen. Of beter gezegd Master van het district IJmond, de enkele jaren geleden tot stand gekomen samenvoeging van de districten Amsterdam en Haarlem. Het zou de bekroning van een prima tennisjaar moeten zijn. Hij is er eerlijk over. De papieren kroon was niet zijn mooiste hoofdprijs. ,,De start was ongelooflijk goed’’, licht de 18-jarige Zwaanshoeker toe. ,,Vanaf het toernooi in Lisse, dat al tijdens de tenniscompetitie begon, won ik vijf toernooien op rij. Daar zaten zelfs heel grote tussen.’’
Uiteindelijk bleef de teller wat betreft toernooioverwinningen in de ‘3’ op zeven staan. Van Kampen werkte echter nog meer singles af. De meeste toernooien in zijn eigen speelsterkte werden gecombineerd met Nationale Ranglijst toernooien. Ook daar ging het hem voor de wind. Zo zeer zelfs, dat hij doordrong tot de top-100 van der Nederlandse ranglijst bij de mannen. Van Kampen startte dus als favoriet bij de Masters en maakte moeiteloos die status waar. ,,Dat zegt misschien vooral iets over Haarlem’’, zegt de Zwaanshoeker, die bij het Amsterdamse Popeye traint en competitie speelt. ,,Ik had amper in de regionale toernooien gespeeld, maar mocht toch meedoen. De belangstelling om de Masters te spelen was maar klein en er trokken zich ook nog eens twee spelers terug.’’
Bij het nieuwe Nationale Ranglijst toernooi, dat door tennisleraar Bernard Jonkman en zijn staf bij de gelijknamige tennisschool komende week wordt georganiseerd, komt Van Kampen als enige ‘Haarlemmer’ rechtstreeks binnen. Als de lijst met deelnemers via wildcards niet met hoger geklasseerde wordt uitgebreid behoort de huidige nummer 96 van Nederland zelfs tot de geplaatste spelers (als vierde) en is hij kansrijk om in het eerste A-toernooi dat Haarlem sinds jaren weer binnen haar grenzen heeft, voor een goed eindresultaat. Alexander Blom (32) is echter de topfavoriet.

Bij de vrouwen zullen de regionale sterren allen een beroep moeten doen op een wildcard. Toernooidirecteur Jonkman gaf inmiddels een zo’n toegangsbewijs voor het hoofdschema uit. Ilona Rolloos, eersteteamspeelster bij het Heemsteedse Merlenhove, vroeg de kaart aan en kreeg die uiteraard toegekend. ,,Ik had op de website gekeken’’, vertelt ze over haar plannen meer in de Nationale Ranglijst toernooien te gaan spelen. ,,Daar stond vermeld, dat spelers en speelsters uit de regio voorrang verkregen. Ik rekende er dus wel op.’’
Voor Rolloos vormt haar deelname in het hoofdtoernooi een nieuwe uitdaging, die ze in het afgelopen seizoen maar weinig vond. ,,De lijstjes met deelnemers, vooral in Haarlem, waren maar klein’’, klinkt het niet echt enthousiast. ,,Spelen in de categorie 3 vormde voor mij geen uitdaging meer. Geplaatst worden, eerste ronde een bye en in de halve finale meestal nog geen sterke tegenstander. Dan speel ik niet lekker. Vorig jaar heb ik al aan een paar A-toernooien meegedaan. Dan verlies je misschien sneller, maar heb je ook een goede wedstrijd. Komend seizoen richt ik mij daar op en laat ik de ‘3’ links liggen. Komt mooi uit dat we dankzij Bernard weer een A-toernooi in Haarlem hebben.’’

Tekst kwalificaties-wildcards Nationaal Ranglijst A-toernooi Jonkman t.b.v. HD 16-02-2009

Voormalig Haarlems boegbeeld Tom Bulters redde het niet in de kwalificaties bij het nieuwe Jonkman Nationaal Ranglijst toernooi.

Puntenjacht

door Peter Klein
Haarlem – De deelnemers komen uit alle windstreken van het land, vrijwel allen op zoek naar hun doorbraak op de Nederlandse tennisranglijsten. De bijna enige manier om dat doel te bereiken, een plaats in het hoofdschema bij een Nationaal Ranglijst toernooi en het opstrijken van de daaraan verbonden punten. De zo ongeveer enige manier om die begeerde stek te verwerven, de kwalificaties voor zo’n Nederlands A-toernooi als het nieuwe evenement van Jonkman Tennisschool in de Kennemer Sporthal doorstaan.
Gisteren waren de mannen voor hun eerste duel aan de beurt een poging te wagen. Vandaag is de eerste speeldag voor de vrouwen en gaan de winnaars van gisteren weer verder. Bernard Jonkman, de eigenaar van de gelijknamige tennisopleiding in de Haarlemse regio, en de grote initiatiefnemer achter het nieuwe evenement, blikt tevreden terug op de eerste speeldag. ,,Ik wist niet wat ik kon verwachten’’, vertelt hij. ,,Maar we begonnen bij de mannen met een vol bezet schema van 32 deelnemers. Dat hebben we de laatste jaren bij de Haarlemse toernooien niet meer meegemaakt.’’
De terugloop in zowel de kwaliteit als de kwantiteit bij de regionale toernooien vormde voor Jonkman de aanleiding de toch gedurfde stap naar de organisatie van een Nationaal Ranglijst toernooi te nemen. ,,Ik wil het Haarlemse tennis een forse impuls geven. Maar zeker in deze periode voorziet ons nieuwe toernooi ook landelijk in een grote behoefte. We zijn het enige evenement in Nederland dat in de maand februari wordt gespeeld.’’
Pim Toonders en zijn moeder, die voor de 15-jarige tennisser uit Veldhoven als chauffeur en begeleider fungeert, bevestigen de woorden van tennisleraar uit Santpoort. ,,Anders kun je helemaal niet spelen en zo kun je ook een ranking opbouwen’’, klinkt het in koor. ,,Ik heb daar graag een paar ritten vanuit Brabant voor over.’’ Toonders versloeg Robin Blickman uit Voorschoten met 6-1 6-0 en mag het vandaag tegen zijn provinciegenoot, de geplaatste Job Heijman uit Veghel, proberen.
Vanuit Haarlem gaven Tom Bulters en Rick van der Meulen gisteren acte de presence in de ‘quallies’. ,,Een prachtige kans om in de winter een potje te spelen’’, lichtte het voormalig Haarlemse boegbeeld toe. En een lekker potje werd het. Maar twee breaks op service, in elke set een, werden de 40-jarige speler van het Heemsteedse Merlenhove op de snelle banen in de Kennemer Sporthal tegen Hugo Hazersloot noodlottig. Van der Meulen, speler van TC De Nieuwe Brug in Vijfhuizen, verloor in twee sets van Mark Voordouw.
Geen regionale spelers via de kwalificaties in het hoofdschema. De wildcards bieden Jonkman uitkomst. Medewedstrijdleider en pupil Tim Wiers van de Haarlemsche LTC, collega-trainer Hans Coesel, Jasper Suyk van TC Zandvoort, David Valstar van Merlenhove Heemstede, Bart van Schendel van het Santpoortse Brederode treden samen met de Noord-Hollander Dennis Verduin, Vincent Eleveld uit Enschede en Mark Riebel van LTC Soestdijk via een dergelijk toegangsbewijs woensdag voor de eerste ronde aan in het hoofdtoernooi. Bij de vrouwen kregen naast Ilona Rolloos, de nummer 19 van Nederland, Bibiane Schoofs en Myrthe van der Boon vanuit het district IJmond een wildcard.

Tekst loting Nationaal Ranglijst A-toernooi Jonkman Tennisschool t.b.v. HD 18-02-2009

David Valstar loot tegen Bart van Kampen

door Peter Klein
tennis – De loting voor het eerste Nationaal Ranglijst toernooi van tennisschool Jonkman koppelde gisterenavond twee vertegenwoordigers uit de Haarlemse regio aan elkaar. Wildcard David Valstar van het Heemsteedse Merlenhove mag het vanmorgen al om 10.00 uur in de Kennemer Sporthal opnemen tegen de als vierde getipte Bart van Kampen uit Zwaanshoek.

Een tweede ‘Haarlemse’ wildcard, Bart van Schendel, kreeg een meer perspectiefrijke loting voorgeschoteld. De eersteteamspeler van het Santpoortse Brederode, die direct tegenover de speelplek van het nieuwe A-toernooi woont, krijgt in Paul Honig te maken met een zogeheten lucky loser, een deelnemer die in de laatste kwalificatieronde gisteren door Hugo Huigersloot werd uitgeschakeld. Dat lot trof ook de toekomstige teamgenoot van Van Schendel, Conan de Bruin, die struikelde over Boskoper Daan de Ru.
Hans Coesel ziet vandaag qualifier Yannick Ebbinghaus aan de andere zijde van het net verschijnen. ,,Als mijn service loopt, heb ik een kans op deze snelle vloer’’, zei de de collega-tennisleraar van toernooidirecteur Bernard Jonkman. Ook Jasper Suyk van TC Zandvoort stuit in de eerste ronde op een speler uit de quallies, Jeroen Gortworst. Collega-wedstrijdleider Tim Wiers treft de nummer 164 van Nederland, Yannick Zenden. De twee hoogst getipte spelers, lijstaanvoerder Alexander Blom, nummer 32 op de nationale ranglijst, en Omar van Welzenis (89) stuiten op Bojan Brkic en David Vorderman.
Bij de vrouwen opent topfavoriete Bibiane Schoofs vanmiddag om 15.00 uur tegen de net 14-jarige Milou Flohil uit Zeeland. De 20-jarige nummer 422 op de wereldranglijst en nummer 14 van Nederland kon niet deelnemen aan een internationaal toernooi in Frankrijk, vroeg en kreeg een wildcard. Haar opponente staat precies honderd plekken lager. Wildcard Ilona Rolloos van Merlenhove treedt binnen de lijnen tegen de als derde geplaatste Monique Zuur.

Tekst kwartfinales Nationaal Ranglijst A-toernooi Jonkman Haarlem t.b.v. HD 21-02-2009

Laatste regionale enkelspeler in A-toernooi, Bart van Kampen, in kwartfinale uitgeschakeld

Haarlem houdt alleen in de dubbels stand

door Peter Klein
tennis – Hij was de laatste Haarlemmer in het enkelspel, maar Bart van Kampen redde het gisteren niet in de kwartfinales. De aandacht ging dan ook naar de dubbelspelers, waarvan veteraan Tom Bulters zich zowel in het mannendubbel met Patrick Wever als de mixed met Dominique Wallaart een ronde verder speelde.

De titelkandidaten bleven overeind bij het nieuwe Jonkman Nationaal Ranglijst toernooi in het Haarlemse Kennemer Sportcenter. Favorieten die het landelijke evenement bij haar debuut al van een internationaal tintje voorzien. Bij de vrouwen speelde lijstaanvoerster Bibiane Schoofs zich moeiteloos in de halve finales enkelspel, die vanmorgen worden afgewerkt. Haar opponente Marija Zivkovic Laurenta moest met drie games genoegen nemen. De nummer 1 van de lijst van de mannen, Alexander Blom, had ook in zijn derde partij drie sets nodig om zich bij de beste vier te spelen. De speler uit het Davis Cup-team van de Nederlandse Antillen versloeg Yannick Ebbinghaus met 6-4 in de derde set.
Voor Schoofs, die vandaag de als vierde geplaatste Lara van Tiggelen ontmoet, is ‘kijken of ik heel blijf’ en ‘wedstrijdritme opdoen’ de belangrijkste reden voor de aanvraag voor een wildcard die ze bij toernooidirecteur Bernard Jonkman deed en prompt ook gehonoreerd kreeg. De huidige nummer 14 van Nederland bleef door een aantal blessures lange tijd aan de kant, het toernooi is voor haar een moment om de fysieke gesteldheid van haar lijf te testen en om te ervaren hoe zij met de spanning van een wedstrijd omgaat. Is de test zondag geslaagd, dan reist de Edese naar de internationale Future en Challengertoernooien om haar huidige ranking van 420 op de wereldranglijst verder te verbeteren.
Bij de mannen voegt Blom eveneens een internationaal tintje toe aan het nieuwe A-toernooi in het Kennemer Sportcenter, dat onder andere met haar Haarlemse Basketbal Week en andere grote evenementen landelijke bekendheid geniet. Niet alleen is de Antilliaan lid van het Davis Cupteam van de eilandergroep, vorig jaar stond hij al eens in de finale bij een Future-toernooi. Een operatie aan de pols hield ook hem maanden aan de kant. ,,Ik begin hier vrijwel helemaal opnieuw’’, vertelt Blom. ,,Voor mijn operatie kon bijna geen backhand meer slaan. Maar ik ben weer pijnvrij. Ritme heb ik nog niet, maar voorlopig blijf ik mijn potjes wel winnen.’’
Bij de vrouwen vormen Monique Zuur en Nanet den Elsen de tweede halve finale. De jonge Rotterdamse bleef de Brabantse jeugdspeelster Iris Verboven via de tiebreak van de derde set de baas. Zoeterwoudse Den Elsen, die bij het Leidse Unicum in de eerste klasse uitkomt en met Kerstmis al eerder de finale van een A-toernooi bereikte, klopte Elleke Brölman in drie sets. De speelster van LTC Soestdijk was na vier gewonnen partijen in de kwalificaties, een zwaar bevochten zege in de eerste ronde op de als tweede geplaatste Kim van der Horst en een met 6-1 gewonnen eerste reeks leeg gespeeld.
Titelfavoriet Blom stuit vandaag stuit bij de beste vier op Dave de Graaf, die de ongeplaatste Ricardo Elsink in drie bedrijven terugwees. In de onderste helft van het schema maakt Omar van Welzenis zijn plaatsing als tweede vooralsnog waar. De 18-jarige tennisser uit Berkel en Rodenrijs, die qua postuur, uitstraling en slagenarsenaal iets weg heeft van de Franse topper Gael Monfils, kreeg alleen in de eerste set stevig weerwerk van Rene d’Hooghe, 6-4 6-0. Van Welzenis treft in de halve finale trainingsmaatje Michel van der Goes. Laatstgenoemde was in drie sets de overwinnaar van de laatste regionale troef, Bart van Kampen.

Tekst finales Nationaal Ranglijst A-toernooi Jonkman Haarlem t.b.v. HD 23-02-2009

Tennistitels Bibiane Schoofs en Omar van Welzenis bij Jonkman Nationaal Ranglijst toernooi

Aansprekende winnaars

door Peter Klein
haarlem – Tennisfinales met een voor het veelkoppige publiek op het speciaal ingerichte center court maar zelden vertoond peil. Met Bibiane Schoofs en Omar van Welzenis als twee zeer aansprekende winnaars in de enkelspelen en met Ilona Rolloos en Dominiek Wallaart als regionale troeven in de wel verloren eindstrijd bij het vrouwendubbel. Het Nationaal Ranglijst toernooi van Jonkman tennisschool in het Haarlemse Kennemer Sportcenter kon zich geen fraaier debuut wensen.

Schoofs startte het nieuwe A-toernooi als topfavoriete en maakte die status zonder problemen waar. Niet de titel, maar het feit dat ze na een lange periode met blessures weer met een fit lijf en een uitgebreid slagenarsenaal wedstrijdritme kon opdoen, was de grootste winst voor de nummer 14 van Nederland uit Ede.
,,Ik wil de volgende stap in mijn loopbaan maken’’, vertelde de winnares na haar finalezege met tweemaal 6-3 op de 16-jarige Nanet den Elsen uit Zoeterwoude. ,,Het niveau van de Futures kan ik wel aan. Ik sta inmiddels nummer 420 van de wereld en alleen als je die toernooien wint, kun je nog wel stijgen. Ik moet nu doorstromen naar het niveau van de Challengers van 25.000 dollar of een hoger prijzengeld, waar meer punten voor de ranglijst te verdienen zijn.’’
,,De afgelopen maanden heb ik een aantal nieuwe dingen aan mijn spel toegevoegd’’, vervolgt de 20-jarige Edese. ,,Die waren nodig om met succes aan de Challengers te gaan deelnemen. Tijdens dit toernooi heb ik die nieuwe dingen tijdens mijn partijen toegepast. Een ervan was de goede keuzes te maken als het tempo omhoog ging. Nanet speelde bij vlagen een wel heel hoog tempo. Daardoor werd een mooie finale.’’
De eindstrijd bij de mannen mondde uit in een thriller met de 18-jarige Van Welzenis tegen de als eerste geplaatste Alexander Blom als de verrassende winnaar. De eerste anderhalve set leek er geen vuiltje aan de lucht voor de lijstaanvoerder in het schema van 32 deelnemende mannen. De inwoner van Hoofddorp, die bij Van Horne in Weert in de hoofdklasse uitkomt, verkeek zich echter op de enorme vechtlust en de inzet van zijn tegenstander, die twee jaar na zijn debuut met 3-6 7-6 en 6-4 zijn eerste A-titel greep.
,,Dat is precies de reden, waarom ik deze jongen ondersteun’’, vertelde de tussen het publiek aanwezige Peter Eijgenraam, die ook als privésponsor van schaatsenrijdster Diane Falkenburg fungeert. ,,Wij zoeken sporters die de enorme drive hebben zich, desnoods buiten de gebaande wegen, omhoog willen werken. Ik ben een recreatief tennisser en een sportfan. Voor zo’n lange en spannende finale doe je het.’’ Bij Van Welzenis heerste na afloop enig ongeloof. ,,Dit had ik niet durven denken. Voor mijn gevoel zat ik juist in een dipje en heb ik geprobeerd door slim te spelen zo ver mogelijk te komen.’’ De drive werd beloond.