Wedstrijd gericht trainen

De strategie van Wedstrijdgericht Trainen
Spannende punten in wedstrijden: het zijn de momenten waarop we allemaal wel eens fouten begaan die we normaal nooit zouden maken. Pure tennis psychologie. Bij mij is het de scorende forehand. In trainingen of oefenwedstrijden geen probleem, maar op momenten wanneer de spanning toeslaat en dat klein beetje twijfel me eraan herinnert dat ik niet zoveel vertrouwen heb in mijn forehand als in mijn backhand, verlies ik er opeens controle over.
Overgang van trainen naar wedstrijden spelen is een van de grootste uitdagingen voor spelers, en het kan ook vrij frustrerend zijn. We benadrukken winst dusdanig dat we zelden de bereidheid en het geduld kunnen opbrengen om uit onze comfort zone te stappen en ook in wedstrijden ons spel te durven aanpassen. Zo gauw foutjes er insluipen en het belangrijk wordt in een wedstrijd, slaat de faalangst toe en vervallen de meesten van ons in onze oude spelpatronen en –bedoelingen. Maak de voorbereiding op deze overgang van trainen naar wedstrijden daarom een onderdeel van je tennis strategie.
De psychologie van wedstrijden
Het eerste wat je kan doen om de pyschologie van wedstrijden onderdeel te maken van je tennis strategie is door op lange termijn te denken. Heeft je spel een belangrijke aanpassing nodig, vraag jezelf dan af of je bereid bent geduldig genoeg te zijn om die aanpassing te maken. Ben je bereid om het risico te nemen een aantal wedstrijden te verliezen om je spel op lange termijn te verbeteren?
Strategie is denken op lange termijn
Voor sommige spelers zal een besluit om vrijuit te spelen ongeacht het resultaat, zo bevrijdend zijn dat ze het positieve effect ervan direct zullen ervaren. Voor anderen zal het een langere weg zijn, met een aantal frustrerende verliespartijen onderweg. Desalniettemin, het besluit om met je tennis strategie bezig te zijn en op lange termijn te denken is zeker nodig om een punt te bereiken wanneer je comfortabel zal zijn met je nieuwe techniek, tactiek, of bepaalde mentale aspecten van je spel.

Heb je de bereidheid en geduld om je tennis psychologie aan te passen, en durf je vrijuit je nieuwe tenniskwaliteiten te tonen ook in wedstrijden, dan is de volgende, en laatste stap, wedstrijdgerichte training. De meeste topspelers zijn het erover eens dat het simuleren van wedstrijdspanning tijdens trainingen zeer waardevol kan zijn. Maak wedstrijdgericht trainen dus ook een onderdeel van je tennis strategie.
Het is winterseizoen nu ik deze tip schrijf en ik ben druk bezig om mijn forehand aanvallender en vaster te maken, een van mijn strategische tennis doelen. Naast de wekelijkse groepstraining speel ik ook nog een keer per week met een aantal jongens met wie de nadruk vooral ligt op het simuleren van echte tenniswedstrijden. We spelen met verschillende vormen van puntentelling, en we spelen serieus. Nog steeds verval ik op bepaalde momenten in mijn standaard verdedigende spel aan de forehand kant, maar de periodes in de wedstrijd waarin mijn aanvallende forehand het spel leidt zijn elke week langer.
Er zijn verschillende manieren om wedstrijddruk ook tijdens trainingen te simuleren. Spreek bijvoorbeeld met je sparringpartner af dat een game of een set met maar 1 service uitgeserveerd moet worden. Of maak een regel dat je het punt automatisch verliest zo gauw je een backhand slice slaat (in geval je er aan werkt om een topspin backhand te ontwikkelen). Met een beetje creativiteit zijn er genoeg opties. Kortom, tennis strategie: werk bewust aan je ontwikkeling, train ook wedstrijdgericht, en je zult op lange termijn de vruchten plukken.